zaterdag 25 februari 2012

HOOGMOED EN SCHAAMTE

hoogmoed en schaamte

je zou niet zeggen dat hoogmoed en schaamte zusjes zijn van elkaar. Ze lijken zo verschillend.
Hoogmoed zet een hoge borst. Schaamte laat het hoofd hangen. Hoogmoed schept op. Schaamte verbergt zich. Hoogmoed wil graag gezien worden. Schaamte kruipt in een hoekje.


Maar laat je niet misleiden. Deze emoties hebben dezelfde ouders. En deze emoties hebben ook dezelfde uitwerking : Ze houden je bij de Vader weg.


Hoogmoed zegt : Je bent te goed voor Hem. Je hebt Hem niet nodig. Je kunt het zelf wel in je leven.
Schaamte zegt : Je bent te slecht voor Hem. Je bent niets waard in zijn ogen.
Hoogmoed drijft je bij Hem weg. Ze slaat de deur dicht en schuift de gordijnen toe. Schaamte houdt je bij Hem vandaan.
ls hoogmoed voor de val komt, dan is het schaamte die je ervan weerhoudt na de val op te staan.


KEUZES


Iedereen van ons maakt keuzes. Soms verstandig, soms niet. God biedt eeuwige keuzes, en deze keuzes hebben fagelijkse én eeuwge consequenties.


Je hebt een aantal keuzes in je leven gemaakt, nietwaar?  Je hebt de verkeerde of de goede vrienden gekozen, de verkeerde carriere misschien, de verkeerde studierichting, de verkeerde levenspartner, misschien.
Je kijkt terug op je leven. En zegt : "Als ik sommge keuzes maar goed kon maken."
Dat kun je. Eén goede keuze voor de eeuwigheid biedt tegengewicht aan duizend slechte keuze op aarde. De keuze is aan mij, aan jou, aan ons.


Sinds Jezus op aarde kwam , heeft deze eeuwige keuze ons voorgelegen. Toch is verbazend hoe het komt dat sommigen voor het eeuwig leven kiezen  en anderen het verwerpen. We verbazen  ons erover dat twee mannen  dezelfde Jezus zagen. En de een ervoor koos Hem te honen en belachelijk te maken en de andere tot Hem gebeden heeft. Het gebeurde aan het kruis.
Er stonden die dag, dat Jezus stierf, nog twee kruisen op de heuvel. Twee misdadigers die dezelfde dood ondergingen. Die twee kruisen herineren ons vandaag  nog aa een vaan Gods grootste geschenken. Het geschenk van te mogen kiezen. De een koos voor Jezus, de andere bespotte Hem alleen maar. De Schrift onthult een fascinerend aspect van het verhaal.

Een van de misdadigers aan het kruis begon Jezus  verwensingen toe te schreeuwen : "Zo, U bent dus de Christus? Bewijs dat eens. red uzelf en ons."  Maar de ander snoerde Hem de mond: "Heb je nu nog geen ontzag voor God, zo vlak voor de dood?  Wij krijgen ons verdiende llon, maar dze Man  heeft niets verkeerds gedaan'. Hij zei tot Jezus :'Jezus denk aan mij als U in uw koninkrijk komt'.
Jezus antwoordde :'Vandaag zult u met mij in het paradijs zijn, wees daar maar zeker van'.

Toen die ene stervende misdadiger bad, hield Jezus genoeg van hem om hem te redden. Toen de ander spotte, hield Jezus genoeg van hem om hem zijn gang te laten gaan.
Hij liet hem de keuze.
Jezus doet hetzelfde bij mij. En bij mj.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten