woensdag 18 mei 2011

OEI ZE DRAGEN EEN BOORDJE EN ZE WAARDEREN LEONARD

ZE DRAGEN EEN BOORDJE

 


DEKEN FELIX OVER

’Vlaamse priesters uit Nederland niet welkom’

 

De ondervraagden stellen dat de eerder conservatieve priesters geen zegen zullen zijn voor de Vlaamse Kerk. De priesters herinneren eraan dat het inzetten van Poolse priesters in het vicariaat Waals-Brabant (aartsbisdom Mechelen-Brussel) ook een mislukking werd omdat de betrokkenen veel te conservatief waren.

De meeste ondervraagde priesters zijn van oordeel dat de Vlaamse conservatieve jongeren die naar Nederland trokken omdat Vlaanderen niet ‘katholiek’ genoeg meer werd bevonden daar maar pastoraal actief moeten blijven. Zij wijzen erop dat ook meerdere Vlaamse priesterkandidaten naar Nederland gingen omdat zij geweigerd werden op de Vlaamse seminaries.

De Vlaamse bisdommen hebben tot nu toe geen priesterkandidaten die naar Nederland trokken voor hun opleiding na hun priesterwijding ingeschakeld in de Vlaamse pastoraal. Aartsbisschop Léonard wil daar verandering in brengen. In september wordt een eerste Vlaamse priester die nu in Nederland werkzaam is pastoor in een parochie van het aartsbisdom Mechelen-Brussel.


Andere klok

RKnieuws.net peilde ook naar de mening van een tiental leken uit het aartsbisdom. Die lieten op drie na een andere klok horen. ‘Van mij mogen ze allemaal terugkomen. We kunnen ze hier goed gebruiken. En al dat geleuter over conservatief of progressief. Ik dacht dat dit eindelijk voorbij was’, zegt een veertiger uit Leuven.

‘Er is hier een priestertekort. Wij moeten de Heer dankbaar zijn als Vlaamse priesters uit Nederland ons hier uit de nood willen komen helpen’, aldus een catechist uit Mechelen.

‘Men noemt hen conservatief maar zij verkondigen enkel wat de Kerk zegt. We moeten toch niet allemaal onze eigen kerk maken’, zegt de leider van een gebedsgroep, die er voorstander van is ’dat in de Kerk in Vlaanderen de puntjes eens op de i worden gezet’.
mijn mening :
ik begrijp niet waarom aan deze bescheiden en beperkte rondvraag weer zo veel aandacht wordt besteed. Van mij mogen deze priesters gerust naar onze Vlaamse kerk komen. In onze dekenij zijn ze alvast welkom. Iedereen die mee kerk wil opbouwen is hier van harte uitgenodigd. Waarom toch al die tegenstellingen tussen de goeden en de slechten opkloppen. We hebben toch maar één ding te doen : Christus verkondigen.
Waarom zouden we mensen geen kansen geven? Ook de priesters uit Nederland...Ik ken sommigen van hen : het zijn gelovige priesters. O ja :  ze dragen een boordje. En soms een priesterkleed. En dan ? ik draag sinds een jaar ook een priesterboordje. Sommige vrienden ben ik verloren. ..ze verwijderden mij van hun facebook en ze hebben mij voor het eerst niet opgebeld toen ik eergisteren verjaarde. Dat priesterboordje is blijkbaar iets afstotelijk. Ik heb jaren geloofd dat zo'n priesterkledij je vervreemdde van de mens. Dat je er bruggen mee opblies. Ik draag het nu wel. Ik ben er niet zo maar een beter priester mee. Het geeft mij niet meer heiligheid. En het maakt mijn opdracht als deken en pastoor niet gemakkelijker. Maar ik voel me meer verbonden met de werelkdkerk.
En ja : de niet gewenste priesters zijn loyaal aan de paus en de bisschoppen. En ook aan hun kudde.
Ik draag een boordje. Sommigen hebben mij laten vallen. Nochtans : ik probeer nog steeds aandacht hebben voor heel de kudde. De koppige schapen die achterblijven of voorop lopen. De schapen met mankepootje. En die met plekken op hun huid. De schapen met schurft en de verstoten schapen.
De priesters uit Nederland zijn welkom en we moeten met hen collegiaal samen werken. En zij met ons...zei  Paulus ooit  :we moeten niet zeggen: wij zijn van Kefas, wij zijn van Paulus of van Apollos....neen : wij zijn van Christus.
Ze mogen komen.
Ik weet niet welke confraters ondervraagd werden voor dit onderzoek. Ik heb er weer niets van gehoord en werd er niet over gevraagd. Maar erg wetenschappelijk lijkt me dit onderzoek niet. En zou het misschien selectief gekozen zijn wie ze ondervroegen?
Waarom sluiten we de rangen niet? In groot respect voor elkaar. Die met een boordje en die zonder.
Kerk in Vlaanderen laat ons samen obouwen aan de kerk van Christus voor de mensen. Laat ons niemand uitsluiten. Maar laat ons loyaal zijn aan Paus en bisschop.
Ik heb de euvele droom om te hopen dat ik ooit een priester in het decanaat krijg uit India of Zuid Amerika, uit Japen of Oost-Europa. Hun geloof zal mij ondersteunen. Ik zou het geweldig vinden als we ooit in Diest een groep religieuzen uit verre streken onderdak mogen geven...Het zal ons geloof alleen verrijken.
Waarom bang zijn ? Waarom zo zelfgenoegd zijn en prat blijven gn op "ons" zelf verworven kerkbeeld ? Christus verkondigen is de ultieme opdracht.
Andy Penne en de anderen : kom maar. Kom maar verkondigen wie Christus is. Ga ons voor in de sacramenten...
En die met een boordje en die zonder. Mannen en vrouwen in de kerk : we zijn allemaal delen van het Lichaam van Christus dat de kerk is...Ik wordt steeds meer overtuigd dat aartsbisschop de goede weg heeft gekozen..

2 opmerkingen:

  1. Philippe Schepens (PS@ouardye.org)19 mei 2011 om 01:06

    proficiat met uw houding t.o.v. het priesterschap en de Kerk: katholiek = universeel: ieder mens van goede wil moet er welkom zijn, maar iedereen moet zijn beste doen om door de enge poort te geraken naar de Heer, zijn leer willen ontvangen en proberen te beleven.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wij zijn allen één kerk, de vormen kunnen/mogen verschillen, maar Christus, God , blijft één en ondeelbaar.

    BeantwoordenVerwijderen